Хто не хоче відставати, мусить рухатися вперед і не зупинятися на досягнутому, а йти далі. У цьому полягає основна місія сучасного вчителя.

понеділок, 18 січня 2016 р.

Свято 19 січня - Хрещення Господнє (Богоявлення)


Свято 19 січня - Хрещення Господнє (Богоявлення)

Хрещення - одне з головних християнських свят. Святом Хрещення закінчуються Різдвяні святки, які тривають з 7 по 19 січня. Свято починається ввечері 18 січня, коли всі православні відзначають Водохресний Святвечір.Свято Хрещення відзначається щороку 6 січня у католиків і 19 січня у православних віруючих, згідно з офіційним сучасним календарем. Свято пов'язане з хрещенням Ісуса Христа в річці Йордан. У часи його земного життя, хрестили тільки дорослих людей, які повністю відчули віру в єдиного Бога і усвідомили собі цю, по тим часам нову, релігію, адже тоді християни переслідувалися, єдинобожжя відкидалося. Тому і не дивно, що Ісус Христос прийняв хрещення у віці 30 років.
У церквах цього дня святять воду. Раніше її брали з найближчої річки або озера, просвердлюючи під льоду лунку у формі великого хреста. Батюшка молився над водою, опускав в ополонку церковний хрест, парафіяни найближчій церкві співали псалми. Після всіх цих дійств вода в річці вважалася хрещеної. Її набирали у різні судини і несли додому. Вірили, що така вода лікує від різних недуг, надає бадьорість і здоров'я, тому був поширений звичай занурюватися в ополонці. В даний час воду практично не беруть із річок і озер - екологія не та. Її відразу розливають після богослужіння біля церкви. Погодьтеся - це дуже практично. Звичай занурюватися в ополонку зберігся і до нашого часу. Але частіше чудеса витривалості показують глядачам „моржі“. Інші топчуться на березі, і, округливши очі, дивляться на дивних людей у плавках на снігу.
Вода крім охолодження тлінних тіл також використовувалася в активній боротьбі проти різної нечистої сили, яка цілими арміями „оточила“ будинки бідних білорусів. Щоб вигнати з кутів цю саму домову нечисть, окропляли всі кімнати, подвір'я та господарські будівлі хрещеною водою. Після таких ритуалів кожен чоловік намагався вдосталь напитися святою водою, щоб бути весь рік здоровим, щасливим, а значить безтурботним і веселим. Принаймні, випиваючи воду цю, багато хто про це мріяли і
сподівалися тільки на краще.

Немає коментарів:

Дописати коментар