Хто не хоче відставати, мусить рухатися вперед і не зупинятися на досягнутому, а йти далі. У цьому полягає основна місія сучасного вчителя.

четвер, 23 лютого 2017 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ 

  21 лютого представники всіх націй і народностей відзначали Міжнародний день рідної мови.    Історія свята, на жаль,  дуже трагічна. Тому святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти.   21 лютого 1952 року в Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні. Свято  стало традиційним.
   Це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною великого, гордого, нескореного  народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови. Це свято об’єднує українців у одну велику дружну сім’ю.
         Урочисте святкування цієї визначної дати відбулося і у Пологівській СРШ І – ІІІ ступенів №2.  Впродовж дня учні та вчителі школи взяли участь у акції «І крізь віки  до нас поети промовляють, і мудрості своєї нас навчають». Палко і трепетно звучали віршовані рядки з вуст учасників акції.
       Учні 5 – 9 класів взяли участь у мовознавчій вікторині, яка пройшла під девізом: «Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхається».  Учасники команд «Мовознавці» та «Словограй» активно відповідали на запитання, продовжували прислівя, складали пазли з фразеологізмів, відгадували загадки, змагалися у вправності вимови скоромовок. Жваво пройшов конкурс «Показуха», коли учасник мав показати за допомогою жестів зміст  поданих фразеологізмів. Багато чудових слів було сказано про мову, про любов до неї, про її значущість у житті народу. А учасники заходу  запалили ще один вогник любові до рідної мови у своєму серці.


Немає коментарів:

Дописати коментар